A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Інформуємо про ЗНО – 2020: це необхідно знати!

Дата: 29.05.2020 22:44
Кількість переглядів: 190

У зв’язку з карантином, запровадженим з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, навколо цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання точилося чимало дискусій щодо форми  проведення, строків, категорії учасників, матеріалу для тестів та ін. Ясна річ, що кожен виходив із власного розуміння значимості тестування і його результатів для продовження навчання, а також усвідомлення готовності до проходження такого випробування набутого рівня знань.

Але з урахуванням висловлених „за” і „проти” у 2020 році ЗНО відбудеться уже найближчим часом. Традиційно основній сесії передуватиме пробне тестування, що заплановано на 15 і 17 червня, а основна сесія  відбудеться з  25 червня до 17 липня.

Так, на Закарпатті для проведення пробного ЗНО з української мови і літератури 15 червня буде задіяно 27 пунктів тестування для 5433 учасників, аналогічно 17 червня – з інших навчальних предметів для 4973 осіб.

Що стосується основної сесії, то для організованого проведення ЗНО в області сформовано мережу пунктів проведення тестування з урахуванням кількості осіб, зареєстрованих на той чи інший предмет. Наприклад, традиційно найбільше пунктів буде під час проведення тестування з української мови та літератури – 53 пункти в 13 адміністративно-територіальних одиницях.

Зареєструвалися для складання цього предмета 12 834 особи. Нагадаємо, що обов’язковим він є як державна підсумкова атестація (частина тесту з української мови) для випускників закладів загальної середньої освіти, учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти (коледжів) для того, щоб отримати свідоцтво про повну загальну середню освіту (таких в області 12 180 учнів), а також для тих, хто бажає продовжити навчання у закладах вищої освіти.

Наступним предметом за чисельністю зареєстрованих на ЗНО є історія України – 10312 осіб, серед популярних предметів і біологія – 5202, найменшу кількість осіб зареєстровано на тестування із французької мови – 22.  

Нагадаємо, що підвіз учнів до закладів освіти для проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання забезпечують місцеві органи управління освітою та  керівники закладів освіти.

Важливо пам’ятати, що в умовах адаптивного карантину обов’язковим є дотримання протиепідемічних заходів. З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби під час організації та проведення тестування допуск учасників до будівлі, в якій організовано тестування, буде здійснюватися після проведення термометрії (якщо температура буде нижча, ніж 37,2°C, учасник буде допущений до пункту тестування), оцінки наявності ознак респіраторних хвороб та за умови одягнення захисної маски/респіратора (без клапану) так, щоб були покриті ніс та рот.

Інструктори та учасники ЗНО будуть забезпечені засобами індивідуального захисту та антисептиками, а приміщення регулярно провітрюватимуть.

Хочемо вірити, що разом ми зможемо подбати про безпеку кожного учасника зовнішнього незалежного оцінювання: чи то особа, яка складає тести, чи педагог (а таких понад 4 тисячі в області), якого залучено до роботи на пункті тестування.

Починаючи з 2008 року, зовнішнє незалежне оцінювання є однією з найуспішніших реформ в Україні, що має підтримку у суспільстві як така, що дозволила прозоро і чесно кожній дитині реалізувати своє право на здобуття освіти у закладах вищої освіти.

У нинішніх умовах, як би складно не було це усвідомлювати, ми не можемо перекреслити все, що було зроблено для цього, і не розуміти, що зараз необхідно думати не тільки про нинішній день, а й про наступні роки та якісне освітнє майбутнє випускників.

29-05-2020


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень