A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

В Іршавській громаді вшанували пам'ять жертв Голодоморів

Дата: 22.11.2019 21:23
Кількість переглядів: 190

Сьогодні вся країна вшановує 86-ту роковину штучного Голодомору, організованого більшовицькою владою проти народу України. За своїм вражаючим масштабом Голодомор можна порівняти тільки з втратами нашого народу у роки Другої Світової війни. 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу, пам’ятний день якого прийнято відзначати кожну четверту суботу листопада.
В знак пам’яті і пошани до загиблих в нашому місті також було проведено мітинг-реквієм біля пам’ятника жертвам Голодоморів.

Представники влади, освітяни, учні, громадськість та духовенство зібралися, щоб вшанувати загиблих під час Голодоморів 1921—1922, 1932−1933, 1946−1947 років в Україні та згадали світлу пам’ять усіх жертв хвилиною мовчання. Тематичний вірш зворушливо розповіла учениця Іршавського ЗЗСО №1 Поліна Гусєва.
Коротко про геноцид українського народу розповів історик, директор краєзнавчого музею Андрій Світлинець. Він наголосив, що окрім фізичного знищення українців голодною смертю, більшовицька влада провела ще і масовий грабіж населення за допомогою спецмагазинів, які приймали від населення золото і срібло в обмін на продуктові картки. За короткий період було зібрано 66 тон золота і 1439 тон срібла, що становило 108 млн. інвалютних карбованців. За підрахунками фахівців протягом 1932-1933 років від голоду загинуло від 5 до 15 млн. людей.
Опісля всі присутні долучились до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», запаливши лампадки біля пам’ятного меморіалу. Молитву за померлими відслужив настоятель Свято-Петро-Павлівського православного храму о. Василій. Провів мітинг-реквієм Юрій Буряс.
Сьогодні, коли від початку голодомору минуло вже 86 років, ми не маємо права забувати народне слово правди. Нашим моральним обов’язком є забезпечення належного вшанування жертв, постраждалих від голодоморів і репресій. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб наше майбутнє покоління завжди пам’ятало і ніколи не забувало цих страшних уроків історії, сприяти глибокому усвідомленню громадянами причин та наслідків геноциду українського народу, з метою недопущення повторення в майбутньому масштабних проявів насильства над людьми.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень