A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Розпочалася Всеукраїнська акція ,,16 днів проти насильства”

Дата: 26.11.2020 20:53
Кількість переглядів: 258

Розпочалася Всеукраїнська акція ,,16 днів проти насильства”

Розпочалася Всеукраїнська акція ,,16 днів проти насильства”

Сьогодні розпочинається Всеукраїнська акція ,,16 днів проти насильства”. Під час її проведення організовано інформаційну кампанію для підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, формування свідомості усіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства, порушуватимуться питання протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, ґендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Зазначена акція в Україні проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня в рамках Міжнародної кампанії ,,16 днів активних дій проти ґендерного насильства”. За ініціативою Центру Жіночого Глобального лідерства офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році.

Дати початку та завершення Міжнародної кампанії ,,16 днів активних дій проти ґендерного насильства” вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній  день боротьби зі СНІДом. Вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту стрімко поширюється у всьому світі;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством. Міжнародний день боротьби за скасування рабства пов’язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми;

3 грудня – Міжнародний день осіб з інвалідністю;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини. Уряди країн-членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків, підписавши Загальну декларацію прав людини.

У 2020 році Міжнародна кампанія ,,16 днів активних дій проти ґендерного насильства” проходить під гаслом ,,Розфарбуємо світ в помаранчевий колір: покоління рівності виступає проти зґвалтувань”. У рамках цієї міжнародної акції з     25 листопада до 10 грудня Будинок Уряду України в м.Київ буде підсвічено помаранчевим кольором у темну пору доби.

Під час проведення  Всеукраїнської акції ,,16 днів проти насильства” у закладах освіти області сплановано проведення інформаційно-просвітницьких та соціально-профілактичних заходів з тематики протидії насильству та жорстокому поводженню з дітьми: круглі столи „Права людини у контексті запобігання та протидії домашньому насильству”, конференції „Взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству”, конкурси плакатів та колажів „Світ без насильства”, виставки та презентації творчих робіт учнів „Суспільство проти насильства”, флешмоби „Ми – проти насильства!”, години психолога „Я, мої права та обов’язки”, „Що таке насильство? Як себе захистити?”, „Агресивна поведінка, її причини і наслідки”, „Конфлікти у житті людини: причини виникнення, шляхи запобігання та розв’язання” тощо.

Мета заходів – сформувати у дітей та молоді небайдуже ставлення до жорстокості і насильства, ознайомити молодих людей з проблемами, причинами, ознаками насильства в сім’ї та підвищити рівень обізнаності з питань запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Радою Європи спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проєкту ,,Боротьба з насильством щодо дітей в Україні” підготовлено інформаційні матеріали, які можуть слугувати додатковим ресурсом у проведенні відповідних освітніх заходів:

серія із 6-ти відеоуроків для батьків та дорослих,  які працюють з дітьми, та для дітей ,,Батьківство в епоху цифрових технологій”;

відеоролик ,,Почни говорити” (https://vimeo.com/4641802697);

відеоролик ,,Розкажи дорослому, якому довіряєш” щодо попередження сексуального насильства щодо дітей в колі довіри (https://vimeo.com/292080839);

буклет ,,Дізнайся про свої права в цифровому середовищі” (https://rm.coe.int/learn-about-your-rights-in-a-digital-environment-ukr/1680a052c2).

Усі матеріали проєкту ,,Боротьба з насильством щодо дітей в Україні” доступні на сайті Міністерства освіти і науки України та Офісу Ради Європи за посиланням: https://www.coe.int/uk/web/kyiv/combating-violenc-against-children-sn-ukrain в розділі ,,Підвищення обізнаності та запобігання”.

 

 

 

 

 

 

25-11-2020


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень