A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Музеї закладів освіти області – осередки національно-патріотичного, культурно-естетичного та морально-психологічного виховання учнів та вихованців

Дата: 19.12.2019 20:04
Кількість переглядів: 453

17 грудня 2019 року на базі Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді проведено обласний семінар для представників місцевих органів управління освітою, відповідальних за організацію музейної роботи „Роль і місце освітянських музеїв в національно-патріотичному вихованні учнівської молоді”.

Мета семінару – реалізація Стратегії національно-патріотичного виховання, затвердженої Указом Президента України від 18 травня 2019 року № 286/2019, удосконалення діяльності музеїв при закладах освіти, підвищення їх ролі як осередків національно-патріотичного виховання та громадянської освіти дітей та молоді.

До учасників обласного семінару звернулися директор ЗЦТКЕСУМ Мошак М.І. та начальник відділу дошкільної, загальної середньої, позашкільної та інклюзивної освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації Грабар Є.С., які у своїх виступах повідомили  про неабияке значення музеїв закладів освіти у пошуково-дослідницькій роботі учнівської молоді в рамках проведення краєзнавчих конкурсів та експедицій.

 Зазначили, що музейна педагогіка відіграє вагому роль у виховній роботі, у шкільних музеях проводяться різноманітні заходи національно-патріотичного виховання, присвячені визначним історичним датам, подіям, особистостям, борцям за незалежність України. В освітянських музеях постійно відбувається реекспозиція – поповнення новими експонатами. Відмітили музеї, які працюють в онлайн-режимі, сприяють підвищенню якості освіти, повноцінно виконують виховну функцію. У таких музеях експонати не припадають пилом, а слугують поліпшенню освітнього процесу закладів освіти.

Методист ЗЦТКЕСУМ Мазур В.Б. висвітив діяльність освітянських музеїв та звернув увагу учасників семінару на те, що музеї є однією зі складових освітнього процесу, наголосив на ролі та значенні діяльності музеїв закладів освіти як осередків національно-патріотичного виховання, необхідності вдосконалення роботи музеїв із використанням інноваційних технологій та методів під час проведення різноманітних заходів – екскурсій, семінарів, етнографічних свят, зустрічей тощо, йшлося також про недоліки у роботі музеїв при закладах освіти області. Віктор Борисович поділився з учасниками семінару інформацією про участь у І Всеукраїнській науково-практичній конференції „Музейна педагогіка в науковій освіті”, яку організувала та провела Національна академія педагогічних наук України     28 листопада 2019 року в м. Київ.

Завідувач відділу науково-методичної та експозиційної роботи Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького Тарасенко Н.І. зазначила, що музеї закладів освіти і музейна педагогіка відіграють важливу роль у формуванні всебічної особистості, несуть правдиві знання про історичне минуле нашого народу, його боротьбу за волю та державну незалежність. Важливо у різних формах музейної роботи враховувати сучасні події в житті українського народу: громадянський подвиг учасників Революції гідності, вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, патріотизм українських воїнів у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України від зазіхань російського агресора на сході України у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим, спротиву окупації та агресії Російської Федерації. Матеріали такої музейної тематики можуть бути оформлені як у стаціонарній експозиції, так і у формі виставки.

Під час обласного семінару учасники відвідали літературну кімнату-музей Василя Ґренджі-Донського в Ужгородській ЗОШ І–ІІІ ступенів № 6 Ужгородської міської ради, де переглянули презентацією учнів з розповідями про історію створення музею, біографію та творчий шлях відомого закарпатського поета й прозаїка Василя Ґренджі-Донського, ім’я якого почесно носить заклад освіти.

Про значення творчості В.Ґренджі-Донського розповіла  знана закарпатська поетеса, член Закарпатської спілки письменників України – Христина Керита, яка ознайомила учасників семінару із власними творчими доробками.

Досвідом роботи історико-краєзнавчого музею міського Центру позашкільної освіти м.Іршави поділився його керівник Андрій Світлинець.

Учасники семінару ділилися думками та обговорювали проблеми діяльності музеїв закладів освіти. Підсумовуючи роботу семінару, організатори зауважили на необхідності вдосконалення роботи музеїв закладів освіти, використанні інноваційних технологій, засобів музейної педагогіки для національно-патріотичного виховання та громадянської освіти учнівської молоді, поповнення експозицій новими експонатами, залученням до дослідницької та пошукової  роботи ініціативних школярів, їх батьків та педагогічні колективи.

Закарпатським центром туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді було розроблено методичні рекомендації та інформаційні матеріали щодо діяльності музеїв при закладах освіти Закарпатської області, які надано кожному учаснику для практичного використання у роботі.

Для учасників семінару було організовано пішохідну екскурсію історичними місцями старовинної частини м.Ужгород.

19-12-2019


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень