A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

9 ЛИСТОПАДА — ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Дата: 09.11.2019 18:38
Кількість переглядів: 547

 

Це свято було встановлено 9 листопада 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора Літописця, якого вважають не лише батьком вітчизняної історії, а й словесності.

Напередодні свята, 8 листопада, на Українському радіо відбувся ХІХ радіодиктант національної єдності 2019, який щорічно проводять саме до Дня української писемності та мови.

До написання радіодиктанту „Від бересту – до „цифри” могли долучитися всі бажаючі. Автор тексту Олександр Авраменко  вкотре нагадав, що попри всі сучасні технології живе слово має свою чарівну силу, саме завдяки слову, що передавали наші предки з уст в уста, ми є українською родиною зі своїми традиціями, піснями.

Цього ж дня в усіх закладах освіти області відбувся І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Свого часу цей канадський підприємець українського походження виступив з ідеєю проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Вперше такі інтелектуальні змагання відбулися 2000 року. Його актуальність доведена часом. І сьогодні конкурс має на  меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

Згідно зі статистикою конкурсу, за останні роки кількість його учасників сягала 5 млн людей з-понад 20 країн світу.  

Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя. А, можливо, і життя нам дається, щоб вивчити мову і зрозуміти один одного?

09-11-2019


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень