Іршавський ліцей 1
СМАЧНЕ ЗАКАРПАТТЯ
Закарпатська кухня вражає своїм унікальним поєднанням угорських, українських та румунських традицій, пропонуючи неймовірно смачні страви, зокрема бограч, банош та ароматні деруни.
Факультет туризму та міжнародних комунікацій ДВНЗ «Ужгородський національний університет» спільно з Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА-ОВА та Управлінням туризму та курортів Закарпатської ОДА-ОВА повідомили про успішне завершення гастрономічного челенджу «СМАЧНЕ ЗАКАРПАТТЯ», який відбувся сьогодні, 7 квітня 2025 року.
Конкурс мав на меті презентацію учнями/ученицями автентичних, оригінальних страв закарпатської кухні, дослідження історії й традицій їх приготування. Участь у цьому незвичайному конкурсі взяла Буря Софія (керівник учитель технологій Ференц Марта), учениця 9-А класу Іршавського ліцею № 1. Вона підготувала чудову страву та презентувала її онлайн, розповіла про неповторні закарпатські страви, а також поділилася власним рецептом приготування традиційних страв. Учасниця не лише продемонструвала своє вміння готувати, а й продовжила вивчати історію та значення місцевих страв у культурному контексті нашого краю.
Участь у такому заході є важливим кроком для розвитку молодого покоління, яке має змогу не лише зберігати традиції, а й вносити свої інновації в кулінарну культуру.
Ми пишаємося досягненням Софії та бажаємо їй нових перемог і творчих звершень!