A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Іршавський центр професійного розвитку педагогічних працівників

Дата: 01.04.2024 10:41
Кількість переглядів: 8

Прийом "асоцації" - це НУШ. Ільницький спортивно-гуманітарний ліцей вдало використав цей вид діяльності під час презентації свого проєкту "Обирай професію своєї мрії". "Віра" чи "Майна", яка команда використовується при виконанні вантажних робіт для спускання вантажу з висоти? Даєш правильну відповідь та отримуєш сувенір у вигляді мініатюрної будівельної лопати. "Майна". Так. І вже думки переносять у далеке минуле, і вже намагаюся згадати звідки я знаю цей специфічний код, яким користуються будівельники. Саме цю професію обрала команда ліцеїстів для детального дослідження.

Згідно онлайн опитування всіх учнів, найпопулярнішою спеціальністю в Ільниці є будівельник. Якщо не тато, то дід, дядько, вуйко, родич - обов'язково у кожній родині є представники цієї професії. Зрештою, кожен з нас в якомусь форматі пробував себе у цій ролі.

Проєктанти зупинилися на кожному з видів цієї спеціальності: муляр, штукатур, маляр, облицювальник, бруківник, електромонтажник, деревообробник тощо. Детальна розповідь про кожну спеціальність розпочалася з ліричного відступу - вірш про будівельника та вокально-танцювальний номер від учнів закладу - юних будівельників.

Теоретичні відомості про виникнення, становлення та розвиток професії переплетені з активною практичною роботою юних дослідників створили вичерпне уявлення присутніх про обрану спеціальність. Найзахопливішою ділянкою проєкту стали екскурсії та спілкування з представниками кожного виду майстрування. Як викладають бруківку між Ільницею та Осоєм, чому професія дуже затребувана й перспективна, який вид блоків екологічно чистий, а який дешевший? Відповіді на схожі запитання отримали допиливі шукачі знань від представників професії, керівників підприємств, міського голови та начальниці відділу освіти.

Особливо цікавою стала подорож на релоковане з Харкова підприємство "Зібрано", що займається виготовленням модульних будинків. Про переваги цього досить нового виду будування розповів керівник виробництва. Перспективи розвитку в Україні є дуже високими, зважаючи на затребуваність відбудови цілих сіл та містечок після зевершення війни.

Повернувшись у клас, учні ревно вдалится реалізовувати побачене в міні-макети різних будівель.

Щоб спробувати себе в ролі справжнього будівельника, діти ліцею відвідали Білківський аграрний коледж, де мали змогу готувати суміш, зводити стіну, штукатурити шмат цегляної поверхні, вчитися викладати плитку на підлогу і т.д. Майстри навчальної установи детально розповіли про можливості та переваги випускників коледжу при працевлаштуванні на роботу.

На завершення презентації проєкту - притча, зміст якої можна передати так: будівельником може стати лише той, хто виконує свою роботу не за примусом, не для заробітку, а для задоволення. Здається, це стосується всіх професій.

Ще одна сторінка проєктної діяльності перегорнута. Нехай набуті знання, практичний досвід та позитивні враження стануть у нагоді всім, чия мрія стати будівельником.

Спасибі за асоціації.

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень