A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Іршавський центр професійного розвитку педагогічних працівників

Дата: 29.03.2024 12:24
Кількість переглядів: 8

Напрочуд продуктивною стала друга половина березня для великої освітянської родини. Проєкти, робота над якими тривала майже два місяці, нарешті знайшли свого глядача. Четвер 28 порадував нас свіжим дощиком і прохолодним вітерцем, проте обіцянки треба виконувати. Рушаємо на презентацію обраної професії "Лісівник", яка відбуватиметься в колисці нашого лісового господарства - Смологовиці.

Доволі тривала поїздка гірською дорогою, "узворинами", підказує колега, милуємось лісом, що повільно починає зеленіти після зими, очікуємо нових емоцій від цікавого проєкту. Але, як то кажуть, все пішло не за планом. Порив вітру спричинив повалення дерева на дорогу, якою ми проїжджали. Справжній екстрим і повне нерозуміння як бути далі. Добре, що в пастку потрапили й кілька авто місцевих, які знали кого кликати на допомогу. Наче в пригодницькому фільмі з лісу з'явилися лісники (фоштери), що бензопилами розрізали деревину та звільнили проїзд. Наостанок вирішили знайти винуватця цієї пригоди, склавши акт на пасажира за спробу незаконної вирубки дерева та вручили вимогу про сплату штрафу. Все виглядало дуже реалістично, але псевдолісників видало надто молодіжне не лісове взуття. Всі здогадалися, що учні Смологовицької гімназії вирішили розпочати презентацію проєкту "Обирай професію своєї мрії" безпосередньо з робочого місця лісівника.

А в закладі вже зачекався випускник дошкільного відділення Назарчик, який дуже поважно декламував гостям вірш Марії Пензеник "Лісівник".

У чому родзинка творчої та пошукової роботи гімназистів стало зрозуміло з перших кроків. 45 років тут функціонує унікальне шкільне лісництво "Дубок". Ось чому питання вибору професії для дослідження вирішилося без дискусій та одноголосним "Лісівник". Одразу включається в роботу креатив та новизна (у лютому юна майстриня та вчителька математики Наталія Синетар успішно презентувала на широкий загал педагогіку інновацій).

Поєднання досвіду, масиву інформації про роботу в лісництві, готових надбань з новими технологіями, сучасним програмним забезпеченням, недоспаними ночами принесло свій результат. Гостям представлено максимально широкий спектр дослідження у модерному форматі.

Чи не найскладнішим стало намагання юних дослідників взяти інтерв'ю у представників професії. Небагатослівні гості скупо відповідали на запитання допитливих школярів. Звиклі до непростих буднів, лісничі Підгірнянського лісництва воліли допомогти в роботі, висадці дерев чи розміщенні інформаційного стенду, ніж говорити. На пам'ять подарували господарям "Тарасову вербу".

Молодші учні учні майстрували годівнички, спостерігали за пернатими мешканцями лісу та виготовили лепбук. Старші займалися боротьбою із забрудненням лісів, досліджували струмок, виготовили буклет про свою проєктну роботу та зняли відеоролики.

Скільки випускників Смологовицької гімназії стане лісівниками ми не знаємо, але від вихованців садочка й до найстаршого мешканця села всім чудово знайома ця професія. Такої кількості теплих слів та відгуків не було про жодну спеціальність. Якщо наші ліси оберігатимуть так сумлінно і якісно, як реалізовували проєкт, то за зелені легені планети турбуватися вже не треба. На варті стоять лісівники Смологовицької гімназії.

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень