A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Іршавський центр професійного розвитку педагогічних працівників

Дата: 26.03.2024 11:09
Кількість переглядів: 10

А з чим асоціюється у Вас слово «Хліб»? Психолог Ільницького ЗЗСО І-ІІІ ступенів поставила просте запитання до присутніх на презентації проєкту «Обери професію своєї мрії». Тепло, родина, цитата з біблії, спалені пшеничні поля, розсипане псевдодрузями збіжжя, спокійне майбутнє… Я не запам’ятала всі відповіді, але відчула, що респонденти глибоко розуміли суть «насущного хліба», якого ми потребуємо щоденно.

Професія «Пекар». Як легко, на перший погляд, дослідити плюси та мінуси цього ремесла. Достатня кількість фактів з перевірених історичних джерел, наявність пекарень майже в кожному селі, поезія та цілі повісті про продукт пекаря – запашну хлібину. Ось і перше завдання творчій групі: організувати проєктну діяльність максимально цікавою, новою та пізнавальною для всіх учасників. 21 березня організатори та запрошені гості мали нагоду наживо спостерігати за мрією юних дослідників з Ільниці про обрану професію.

Вимога до проєкту – залучення кожного учня та кожного вчителя – вдалася на відмінно. Географи змоделювали «Хлібну карту світу», історики дізналися все про започаткування пекарської справи, математики порахували кількість інгредієнтів для випічки буханки хліба та вартість готового продукту, хіміки експериментували з дріжджами та теплою водою, біологи проростили власне зерно, митці прикрасили дошку витинанками. А попри це, екскурсії до Іршавського музею, водяного млина у селі Луково, Коропецької пекарні, , інтерв’ю з власниками пекарні в рідному селі, майстерка з випікання пасок.

Кінцевий продукт – фільм Ільницького ЗЗСО І-ІІІ ступенів «Професія мрії – пекар» тривалістю 25 хвилин.

На завершення пропоную прочитати есе «Пекарство. Хліб на мінному полі» - http://surl.li/rvdag (навмисно не згадане раніше в дописі), яке створили юні філологи закладу разом зі своєю вчителькою Вітою Світлик. На мою думку, саме в ньому показано справжню вартість досліджуваної професії

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень