A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Іршавський ліцей 1

Дата: 05.01.2024 10:18
Кількість переглядів: 11

Шрифт Брайля

…чи знаєте ви?

Важко уявити людське життя без можливості читати. Сліпим з народження, а також людям, які втратили зір, вочевидь, неможливо читати звичайні книжки. Тоді на допомогу їм стає шрифт Брайля. Це рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими та людьми з частковими та значними порушенням зору. Його також можуть використовувати сліпо-глухі.

4 січня в Україні і світі відзначають Всесвітній день абетки Брайля. Дату обрали на честь дня народження її автора. На жаль, люди, які мають слабкий зір або незрячі, позбавлені мжливості читати. Саме для того, щоб подолати цю проблему, була придумана абетка Брайля.

Луї Брайль змінив ситуацію докорінно. Хлопець в трирічному віці після травми почав стрімко втрачати зір. У шістнадцятирічному віці (1824) він розробив алфавіт із шести крапок, відомий сьогодні як шрифт Брайля. П’ять або менше крапок не дали б можливості скласти потрібну кількість комбінацій, а більша кількість не вмістилася б під пальцем. Алфавіт дозволяє скласти 63 комбінації – літери, цифри, розділові знаки.

У 1878 році на всесвітньому конгресі в Римі метод Брайля був затверджений, як кращий метод читання і писемності для незрячих людей.

На зображенні може бути: навчання, щоденник та текст

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень