A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Іршавський історико-краєзнавчий музей

Дата: 16.01.2021 17:48
Кількість переглядів: 262

Ще за радянських часів на базі місцевих колгоспів та лісокомбінатів діяла розгалужена сітка спеціальних допоміжних цехів, які виготовляли величезний асортимент різноманітних сувенірів, що реалізовувалися по всій території України. Іршавщина в цьому плані займала своє чільне місце по випуску сувенірних плакеток, тематичних картин з аплікацією та інших дерев’яних композицій.

У фондах музею зберігається ряд мистецько-сувенірної продукції, яка лише частково презентує багаточисельне розмаїття робіт народних умільців Закарпаття. А наявні експонати дають змогу побачити, де діяли сувенірні цехи і яку продукцію вони випускали.

Колекція сувенірів дає підставу стверджувати, що на Іршавщині такі промисли діяли у селах Кушниця, Довге, Білки, Ільниця, Загаття та Приборжавське. Зокрема у селі Кушниця працювали цехи на місцевому лісокомбінаті та колгоспі, а пізніше радгоспі «Кук», які випускали дерев’яні плакетки (техніка виконання аплікація та різьба по дереву). Довжанський лісокомбінат випускав сувенірну продукцію з технікою виконання аплікація соломкою та випалювання на бересті. Білківський радгосп та Ільницький садвинрадгосп також презентовано роботами виконаними технікою «аплікація соломкою». Також відомо, що сувенірні цехи діяли також у Приборжавському (плакетки, різьба по дереву) та Загатті, де народні умільці вирізали з дерев’яних заготовок композиції з орлами (правда документального підтвердження цьому немає).

Окрім вище перерахованих підприємств аналогічні цехи діяли і в інших містах Закарпаття. Наявні в колекції дерев’яні картини-плакетки говорять про Драчинську художньо-сувенірну фабрику (Свалявський р-н) (різьба по дереву), сувенірний цех Велико-Бичківського лісокомбінату (техніка випалювання по дереву), цех у Великому Березному – настінне панно (художнє лиття, чеканка), цех у колгоспі села Бовтрадь Берегівського району – картини-плакетки (різьба по дереву), цех у Тячеві (різьба по дереву).

P.S. Музей із вдячністю прийме на зберігання аналогічні сувеніри, які поповнять музейну колекцію та допоможуть розширити наші знання про вироби народних умільців краю.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень