Експерти МОН і Мінекономіки дали поради закладам освіти щодо закупівлі послуг з харчування
Експерти МОН і Мінекономіки дали поради закладам освіти щодо закупівлі послуг з харчування
Як планувати і здійснювати закупівлі послуг з харчування, які особливості має тендерна документація і чим важлива система управління безпечністю харчування НАССР – про це розказали експерти МОН і Мінекономіки під час вебінару “Особливості закупівель і впровадження НАССР у сфері організації харчування у закладах освіти”.
Вебінар відбувся в межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Під час заходу було презентовано ресурси з методичними, навчальними та роз’яснювальними матеріалами щодо застосування закупівельного законодавства та роботи е-ситеми публічних закупівель, які розробили Мінекономіки і ДП “Прозорро”.
-
інформаційний ресурс Мінекономіки в розділі “Публічні закупівлі” (рубрики “Професіоналізація” та “Консультації з питань закупівель”);
-
схематичне зображення процедур закупівель в е-системі “Прозорро”;
-
Прозорро Інфобокс – портал корисних матеріалів про публічні закупівлі зі статтями і відео про е-систему закупівель;
-
бібліотеку примірних сертифікацій із можливістю пошуку потрібної специфікації для полегшення роботи з тендерною документацією.
Також експерти обговорили впровадження системи управління безпечністю харчування і аналізу ризиків та критичних точок контролювання НАССР (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points). Це система, котра встановлює, оцінює і контролює ризики, що є значними з огляду на безпечність харчових продуктів.
Так, впровадження системи НАССР на потужності виробництва харчування є важливим, оскільки вона – дієвий інструмент для введення в обіг безпечних харчових продуктів, а також забезпечення належного виконання умов договору.
Враховуючи специфіку предмета закупівель, замовнику доцільно вимагати від учасника документальне підтвердження інформації стосовно дотримання вимог НАССР. Це забезпечує:
-
підвищення ефективності закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти,
-
організацію безпечного харчування в закладах освіти,
-
уникнення потенційних ризиків, пов’язаних з недобросовісною конкуренцією між учасниками процедури закупівлі.
Вебінар відбувся в межах кампанії “Освіта у нових громадах від А до Я”, яку реалізує швейцарсько-український проєкт DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та проєкту “Архітектура реформ в Україні” за фінансової підтримки ЄС.
Онлайн-запис вебінару доступний для перегляду на Facebook-сторінці МОН за посиланням. Матеріали вебінару будуть доступні за цим посиланням.
За матеріалами Міністерства освіти і науки України
15-01-2021