A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

В Україні розвиватимуть щоденний спорт у школах

Дата: 17.01.2022 10:33
Кількість переглядів: 67

В Україні розвиватимуть щоденний спорт у школахВ Україні набула чинності Концепція розвитку щоденного спорту в закладах освіти, метою якої є запровадження новітніх підходів до фізичного виховання, а також створення умов для фізичного розвитку та рухової активності здобувачів освіти.

Документ розроблений Міністерством освіти і науки спільно з Міністерством молоді та спорту.

Необхідність новітніх підходів до фізичного виховання викликана факторами ризику виникнення хронічних захворювань через недостатню рухову активність, нездорове харчування, куріння, надмірне вживання алкоголю, наркотичних речовин тощо.

Автори концепції зазначають, що рухова і фізична активність є важливим чинником формування, збереження, зміцнення здоров'я та розвитку людини, особливо в дитячому, підлітковому та юнацькому віці.

Водночас численні спостереження свідчать, що в останні роки у більшості дітей та молоді спостерігається дефіцит рухової активності упродовж дня. У зв'язку з цим постає проблема вдосконалення рухового режиму дітей та молоді, і виявлення умов, що забезпечують його активізацію.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я в 2019 році за рівнем здоров'я українці перебували на 93 місці із 169 країн світу.

Концепцією розвитку щоденного спорту в закладах освіти визначаються пріоритетні напрями діяльності, які мають бути реалізовані шляхом розроблення нових підходів до проведення уроків з фізичної культури та занять з фізичного виховання, посилення відповідальності керівників закладів освіти для забезпечення належного рівня рухової активності, а також забезпечення постійного медико-педагогічного контролю за фізичним станом здоров'я здобувачів освіти.

Реалізовувати концепцію її автори пропонують шляхом розробки модельної навчальної програми з фізичної культури для шкіл з урахуванням мінімальної та максимальної кількості обов'язкових навчальних занять, удосконалення методики проведення позаурочних заходів фізкультурно-оздоровчого спрямування, проведення занять у спортивних гуртках і секціях, групах загальної фізичної підготовки тощо.

Окрім того, пропонується організовувати та проводити щоденну рухову  активність, фізкультурно-оздоровчі заходи з поєднанням традиційних та інноваційних підходів і форм проведення (шкільні, селищні, міські, всеукраїнські фан-змагання JuniorZ, міні-змагання під час уроків, фестивалі, челенджі, флешмоби, ранкова гімнастика, фізкультхвилинки під час уроків та занять, активні перерви, години здоров'я за потреби із застосуванням онлайн формату).

Також концепцією передбачено удосконалення та розроблення рекомендацій щодо обсягів рухової активності з урахуванням віку школярів, розробка нормативно-правових основ фізичного виховання з урахуванням впливу несприятливих екологічних факторів, фундаментальні зміни у роботі методичних та науково-дослідних центрів, проведення моніторингу стану здоров'я здобувачів освіти, організація курсів підвищення кваліфікації та атестації вчителів, модернізація об'єктів спортивної інфраструктури закладів освіти тощо.

Автори Концепції розвитку щоденного спорту в закладах освіти наголошують, що реалізація концепції сприятиме формуванню ефективної навчальної системи щоденної рухової активності в закладах освіти, створенню нової моделі мотивації дітей до занять фізичною культурою та спортом, створенню умов для занять руховою активністю здобувачів освіти шляхом модернізації, ремонту об'єктів спортивної інфраструктури закладів освіти.

За матеріалами сайту Освіта.UA

13-01-2022


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень