A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

В Іршаві пройшов VI відкритий фестиваль з писанкарства «Котися, писанко, по рідному краю»

Дата: 25.04.2019 14:26
Кількість переглядів: 199

 

Ось і добіг кінця VI  відкритий фестиваль з писанкарства «Котися, писанко, по рідному краю». Ідея створення фестивалю належить Глушко Вірі Іванівні і вже шостий рік поспіль Будинок дитячої творчості, а тепер вже Іршавський МЦПО спільно з міською радою організовують даний захід. Урочисте відкриття фестивалю відбулось в актовій залі МЦПО, де впродовж двох годин хлопці і дівчата віком від 6 до 17 років з закладів освіти Іршавської ОТГ, вихованці ДШМ та члени Молодіжної ради Іршави творили писанки у різних техніках: від традиційних писанок воскових і дряпанок до модерних у техніці "квілінг" чи "декупаж". За цей час усіма учасниками було виготовлено близько двісті різноманітних яєць. Очі розбігалися і душа раділа від такої великої кількості майстерно виконаних символів Великодня. Привітав учасників фестивалю міський голова, який був приємно вражений красою та розмаїттям великодніх писанок.  Всі учасники майстер-класів отримали подяки від міської ради та відділу освіти, солодкі подарунки від нашого нардепа Павла Балоги, а солодкий стіл для діток організувала ГО «Батьківська районна рада Іршавщини» у рамках проекту «Разом до успіху» від благодійного фонду центру громадських ініціатив.

Продовжився фестиваль на центральній площі міста, де всі бажаючі мали змогу долучитися до майстер-класів по виготовленню великодніх яєць.  Учасників свята привітали Степан Бобик, настоятель Свято-Іллівського православного храму о. Михаїл та помічник священника греко-католицького храму о. Іван. Вони побажали щасливих великодніх свят, успіхів та божого благословення. Також для всіх присутніх з невеличкою концертною програмою виступили вихованці гуртка «Юні зірочки», (керівник Вікторія Поляк), а понад 300 учнів шкіл міста підготували святковий флешмоб.  

Ну а родзинкою заходу стала імпровізована гігантська Великодня писанка висотою 4 метри, яку на час фестивалю встановили на центральній площі міста. Великодніми яйцями, виготовленими за допомогою різних технік, діти з усіх загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних закладів міста та ДШМ урочисто прикрасили головну великодню писанку міста. Як і кожного року, всі вихованці дитячих садочків Іршавської ОТГ отримали солодкі подарунки від народного депутата Павла Балоги.

Наш народ береже і популяризує Великодню писанку по всьому світу. Фестиваль з писанкарства, що нині відбувся, є в числі сотень подібних, які проходять у передвеликодній час по всій Україні.

«Треба з чистими думками та гарним настроєм виготовляти писанку, бо це оберіг, це щось святе» - каже народна майстриня Ольга Ловга. Дійсно, це не просто традиційна річ у великодньому кошику чи витвір мистецтва. В ній закладена певна інформація від минулих поколінь, і нам її ще треба розшифровувати, науково досліджувати, а насамперед відроджувати, що ми з вами намагаємося робити.

Міська рада висловлює щиру подяку всім, хто долучився до монтажу та оздоблення найбільшої фестивальної писанки міста, зокрема членам Молодіжної ради та учням Іршавського ліцею Ваш Я., Щока О., Немеш А., Зейкан С., Зейкан В.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень