A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Невідомі герої Іршавщини

Дата: 13.03.2019 14:21
Кількість переглядів: 188

     15 березня 1939 році відбувся основний бій між захисниками Карпатської України та угорською армією. Відступаючи від Виноградова через Королево аж до Красного поля, січовики стримували сили противника, що переважали, і тим самим дозволили Сейму (Сойму) Карпатської України прийняти Акт про Незалежність. Та, поряд з тим,  багато осередків опору виникали по всьому Карпатському краю, історія та подробиці яких ще не до кінця висвітлені. Зокрема були захисники Карпатської України і на Іршавщині.  

     Вчора, в історико-краєзнавчому музеї Іршавського МЦПО відбулося відкриття нової експозиції присвяченої Василю Попику – «Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України».  Власне відкриття самої експозиції відбулося в рамках 80-ї річниці проголошення Незалежності Карпатської України.

     Про нелегку долю нашого земляка розповів директор музею Андрій Світлинець. З наявних світлин і представлених оригінальних документів перед нами постає невідома широкому загалу дослідників постать звичайного сільського хлопця із села Суха, що на Іршавщині. Непередбачувана доля щедро насипала йому «сюрпризів» на життєвій стежині. З 15 літ уже працював і одночасно вчився, служив у чехословацькому війську. Ставши прикордонником брав активну участь у боях, захищаючи кордони Карпатської України від угорських терористів. Арешти, допити і знову повернення до прикордонної служби. Уже за радянських часів був пограбований лісовими бандитами, а невдовзі заарештовується органами безпеки і засуджується як куркуль та відбуває заслання в Іркутських таборах. Таємний лист на волю зумів вирвати його з лап НКВД і Василь у 1952 році повертається додому. Так і залишився у спогадах старожилів добросовісним, чесним членом громади з незаперечним авторитетом та непідробною пошаною.

       На святі був присутній і син Василя Попика – Михайло, який поділився спогадами про батька та деякими епізодами з його життя. Міський голова слушно зауважив, що такі експозиції надзвичайно цікаві і потрібні, бо саме вони розповідають про тих «малих» людей, які власне і творили історію, та, на жаль, залишалися непомітними. Голова районної ради та його радник відзначили важливість вивчення і дослідження дрібних епізодів нашої історії, бо саме вони складають цілісну і правдиву історію України. Начальник відділу освіти Іршавської ОТГ доповнила, що саме через призму особистості не тільки досліджується життєвий шлях тієї чи іншої людини, а й вдається відкривати нові сторінки історії нашого краю та держави.

     Загалом всі присутні відзначили, що дізналися багато невідомого, а саме дійство  пройшло надзвичайно цікаво.

       Щиро запрошуємо усіх відвідати нову музейну експозицію.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень