A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Вишиванка – поема життя, закодована вічність в узорах

Дата: 21.05.2020 11:18
Кількість переглядів: 204

Уже стало доброю традицією у третій четвер травня відзначати День вишиванки.  У 2020 році це свято припадає на 21 травня.

Нагадаємо, що ініціювала його проведення у 2006 році письменник, журналіст Леся Воронюк, тоді ще студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Упродовж кількох наступних років свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася й українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.

У цьому році, на відміну від попередніх, не буде масових заходів, і ми зацікавлені в тому, щоб дотримуватися всіх медичних рекомендацій, передбачених в період карантину. Однак у такий кризовий період нам особливо потрібні позитивні емоції, натхнення, налаштування на добрі думки.

А вишиванка якраз і є одним із тих джерел, що у палітрі кольорів символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість, добробут, достаток, звільнення від недуг і душевний спокій.

У 2020 році День вишиванки присвячується українській родині та родоводу.

Адже кожен український рід є частиною кореня, з якого виростає Україна, а вишиванку називають кодом нації.

У наш час дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік вишивання (серед них гладь, колосковий шов, низь, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізання, виколювання, козлик, плетінка, мережка).

Більше того, деталі та тематика, зашифровані обереги і знаки вишиванок можуть вказувати на регіональну приналежність і звичаєвість.

Цікавим є той факт, що перші вишиванки відігравали не тільки функцію одягу, а, згідно з повір’ями, були оберегом для їхніх власників від зла.

Пандемія дала можливість зупинитися та осмислити, що насправді варто найбільше цінувати в житті, і серед пріоритетів – спілкування з рідними, турбота про старших, чуйне ставлення один до одного,  радість і задоволення від кожного прожитого дня і зробленої доброї справи.

Тож 21 травня долучаймося до свята, одягнувши вишиванку, і в такий спосіб об’єднаймося у прагненні зберегти родинні цінності, сприяти культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

Нехай цей день стане святом душі не для когось, а для себе, нехай додасть сил і впевненості у цей непростий для нас час.

За матеріалами з відкритих джерел  


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень