A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Привітання очільника МОН Сергія Шкарлета з Днем української писемності та мови

Дата: 09.11.2020 09:33
Кількість переглядів: 189

Привітання очільника МОН Сергія Шкарлета з Днем української писемності та мови

Привітання очільника МОН Сергія Шкарлета з Днем української писемності та мови

Шановні українці! Вітаю вас із Днем української писемності та мови!

Шедеври літератури від Тараса Шевченка до Івана Котляревського, від Пантелеймона Куліша до Григорія Сковороди, від Лесі Українки до Ліни Костенко – це невичерпне джерело енергії української мови та незбагненна глибина слова в історичній пам’яті народу, що сягає  корінням у сиву давнину.

Щорічно 9 листопада в День вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця ми згадуємо його найвизначнішу працю, літературну пам’ятку початку XII століття – «Повість временних літ», де вперше було викладено історію Київської Русі на тлі світових подій. Також становлення й розвиток  стародавньої писемності тісно пов’язані з іменами легендарних братів-просвітителів Кирила і Мефодія.

Держава сьогодні впевнено забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, зокрема й в частині застосування державної мови в освітньому процесі. Вивчення державної мови та оволодіння нею на високому рівні усіма здобувачами освіти незалежно від національного походження є однією з найважливіших умов реалізації прав людини згідно з Конституцією України.

Мова – це найважливіший засіб комунікації для здобуття освіти та ключова складова в інтелектуальному розвитку людини. Змалечку дитина намагається формувати та висловлювати думки, а згодом – осягнути духовні пласти української нації через феномен мови своїх батьків та дідів.

Безсумнівно, державна мова – це внесок у зміцнення інтелекту та генетичної пам’яті нації, наслідування традицій пращурів  у розбудові духовно сильної та незалежної України. Ніщо не здатне забрати рідну мову в українця, бо в ній ДНК нації. І допоки вічне слово поколінь передається в колискових від матері до дитини, житиме й Україна.

Традиційно цього дня для сотень тисяч громадян відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Всі охочі можуть взяти у ньому участь та перевірити свій рівень володіння українською мовою! 

Бережімо найдорожчий скарб нашого народу! Розмовляймо українською! 

За матеріалами Міністерства освіти і науки України

09-11-2020


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень