A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

Організація харчування дітей в закладах освіти Закарпатської області має бути безпечною

Дата: 13.11.2019 01:28
Кількість переглядів: 295

Забезпечити раціональне і безпечне харчування учнів у закладах освіти, своєчасно вживати заходів для поліпшення його якості, здійснювати систематичний контроль за організацією харчування дітей – такі першочергові завдання дано Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком за підсумками наради від 25 жовтня 2019 року.

На виконання зазначеного доручення, з метою вирішення актуальних питань щодо організації безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти області сьогодні, 11 листопада,  відбулася нарада під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Ольги Травіної.

У своєму виступі Ганна Сопкова, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації, зауважила, що питання організації харчування неодноразово упродовж останнього часу були предметом обговорення як засідань колегії департаменту, так і нарад, а також „відкритих управлінських студій?. Зокрема, у цьому контексті наголошено на переході від централізованого до самостійного бухгалтерського обліку та здійсненні процедур закупівель, у тому числі і продуктів харчування.

У ході наради представниками департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Держпродспоживслужби в Закарпатській області та представниками місцевих органів управління освітою, які відповідають за організацію харчування  в районі, місті, ОТГ, було виокремлено низку першочергових кроків, що сприятимуть поліпшенню ситуації в цілому. На переконання фахівців, безумовним повинно бути дотримання законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, запровадження контролю за якістю продуктів, забезпечення належної матеріально-технічної бази, впровадження системи НАССР на харчоблоках закладів освіти, укомплектування професійно підготовленим персоналом.

Досвідом роботи з організації якісного та безпечного харчування дітей у закладах  загальної середньої освіти в м. Ужгород з присутніми поділилася Жанна Дудинець, начальник відділу закладів освіти управління освіти Ужгородської міської ради. Зокрема, йшлося як здійснюється примірний розрахунок вартості харчування в закладах загальної середньої освіти, про режим харчування і те, що потрібно для повноцінного, якісного і безпечного харчування дітей, яким має бути асортимент шкiльних буфетiв.

Проблему забезпечення необхідним кухонним обладнанням закладів дошкільної освіти у місті Ужгород було вирішено завдяки проекту „Покращення санітарних умов у дитсадках міста Ужгород”, який було реалізовано  Карпатським агентством прав людини „Вестед” за партнерської участі управління освіти Ужгородської міської ради. Проект впроваджено за підтримки уряду Японії в рамках Програми безоплатної допомоги „Кусаноне”, спрямованої на підтримку проектів, представлених неурядовими організаціями та іншими неприбутковими установами. Загалом кухні 26 закладів дошкільної освіти міста Ужгорода отримали сучасне професійне обладнання українського виробництва на суму 1,4 млн гривень,  – зазначила у своїй презентації Жанна Дудинець.

Про зміни у законодавстві  у сфері безпечності харчових продуктів зазначив Юлій Шимон, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Зокрема акцентовано увагу на відповідальності за невиконання обов’язку щодо впровадження НАССР та несвоєчасне виконання законних вимог (приписів).

Ліліаною Ігнацевич, начальником Ужгородського міського управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, було висвітлено питання щодо здійснення заходів державного контролю з питань дотримання законодавства закладами освіти. Ішлося про планові заходи державного контролю та вимоги до їх проведення. Так, Л. Ігнацевич звернула увагу присутніх на перелік необхідних документів при формуванні тендерної документації та при укладанні договорів закупівлі продуктів харчування, надання послуг з організації харчування в закладах освіти.

. Інформацію про  дотримання вимог санітарного законодавства за 9 місяців 2019 року у закладах освіти області довела до відома присутніх Людмила Коломоєць, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського міського управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Так, спеціалістами Держпродспоживслужби проведено 128 планових перевірок закладів дошкільної освіти. Позапланово для визначення стану готовності до нового навчального року  було обстежено всі заклади загальної середньої  освіти.

Йшла мова і про те, яким  має бути  раціональне харчування дітей як один із важливих чинників формування здоров’я дитини. Щодо вимог законодавства про запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) доповів Юрій Клантюк,  начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Виноградівського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. Він звернув увагу на те, як потрібно відбирати постачальників продуктів харчування та операторів ринку, які надають послуги з  харчування. Також було наголошено, що усі оператори ринку харчових продуктів повинні розробити та впровадити процедури, засновані на принципах НАССР. Світлана Пехньо, завідувач бактеріологічного відділу Закарпатської регіональної лабораторії головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, продемонструвала у вигляді інформаційної таблиці у розрізі районів результати досліджень вод питних та наголосила на необхідності здійснення правильного відбору   зразків для цілей державного контролю.Реалізація усіх поставлених завдань  сприятиме поліпшенню системи харчування, яке має бути насамперед якісним та безпечним. Адже це один з критеріїв здоров’я дошкільнят та учнів.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень