A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, сім'ї, молоді та спорту Іршавської міської ради

101-ша річниця закінчення Великої війни

Дата: 13.11.2019 01:18
Кількість переглядів: 185

Оригінально відзначили 101-шу річницю закінчення Першої Світової війни в Іршавському історико-краєзнавчому музеї. Вчора, в актовій залі міського Центру позашкільної освіти, відбулася зустріч іршавчан з дослідником Юрієм Фатулою, автором кількох серйозних наукових праць на дану тематику.
Ідея зустрічі належала Юрію Михайловичу, який нещодавно повернувся з Польщі, де приймав участь у пошуковій експедиції на горі Манілова. Саме там, у 1915 році, відбувалися жорстокі бої між австро-угорськими та російськими солдатами і ця гора стала місцем останнього спочинку тисяч солдат з обох сторін. Саме там склали свої голови сотні закарпатських українців, які, будучи мобілізовані до австро-угорської армії, воювали проти таких самих українців російської армії.
Під час зустрічі Юрій Михайлович презентував слухачам свою чергову книгу «Неси, мамко, жалість мою», в якій описано бойовий шлях основних військових підрозділів, що формувалися на території історичного Закарпаття та розповів про свою участь у пошуковій експедиції на території Польщі.
Своїми враженнями та невеликим відеосюжетом поділився директор історичного музею Андрій Світлинець- учасник ще однієї пошукової експедиції «Карпати-2018», яка пройшла минулого літа на території Івано-Франківської області та в кінцевому результаті сприяла створенню нової експозиції «Перша Світова війна у долях Іршавчан».
Гість заходу Іван Іванович Ключевський, директор видавництва "Патент", де друкувалося презентована праця, підкреслив важливість і цінність таких видань та наголосив про готовність сприяти у виданні аналогічних робіт.
Ще один гість Василь Іванович Ільницький, заслужений журналіст України, керівник інформаційно-видавничого центру УжНУ, привітав усіх присутніх і висловив задоволення, що на заході присутньо багато учнів. Він звернувся до молоді з пропозицією записувати від своїх дідусів і бабусь спогади про воєнні роки, бо саме з малих частинок складається велика історія нашої країни.
Також до учасників зібрання звернулися Степан Степанович Бобик, голова Іршавської ОТГ, який поділився спогадами про свого діда - учасника Першої Світової війни та Віктор Андрійович Симканинець, голова Іршавської ради, що підкреслив важливість вивчення минулого свого краю задля можливості мати своє майбутнє.
Насамкінець Юрій Михайлович Фатула передав до історико-краєзнавчого музею експонати привезені з гори Манілова, які були знайдені під час пошукової експедиції.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень